Τι ειναι η επικονιαση;

Για πολλές καλλιέργειες η επικονίαση είναι η βάση για την ανάπτυξη καρπών. Μόνο η καλή επικονίαση θα οδηγήσει στην ιδανική ανάπτυξη του σπόρου, στην βάση δηλαδή για τους καλύτερους καρπούς της υψηλότερης ποιότητας ως προς το μέγεθος, την ποιότητα, τις βιταμίνες και την διάρκεια αποθήκευσης, παρέχοντας έτσι στους πελάτες τις καλύτερες προοπτικές. Οι περισσότερες καλλιέργειες εξαρτώνται από τα έντομα για τη μεταφορά της γύρης. Για άλλες καλλιέργειες, μπορεί να έχουν σημασία ο άνεμος, το νερό ή ακόμα και σπονδυλωτά ζώα, όπως τα ποντίκια, οι νυχτερίδες και τα πουλιά. Η Koppert επικεντρώνεται στη χρήση βομβίνων (εντόμων) για την επικονίαση, λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων που αναφέρονται παρακάτω.

Επικονιαση με εντομα

Τα άνθη των περισσότερων καλλιεργειών παράγουν νέκταρ και γύρη, όμως η ποσότητα και η ποιότητα διαφέρουν σημαντικά, όχι μόνο ανάμεσα στις διάφορες καλλιέργειες, αλλά και ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες. Όταν οι επικονιαστές, όπως οι βομβίνοι και οι μέλισσες, επισκέπτονται τα άνθη, συλλέγουν νέκταρ και γύρη μέσα στο “τρίχωμα” της κοιλιάς και του θώρακά τους, τα οποία μεταφέρονται σε καθημερινή βάση σε ειδικά «καλαθάκια» γύρης στα πίσω πόδια τους. Η γύρη μεταφέρεται πίσω στη φωλιά και χρησιμοποιείται ως τροφή για τις προνύμφες. Κατά τις επισκέψεις στα άνθη, πολλή γύρη κολλάει τυχαία στο τρίχωμα του εντόμου. Έτσι, η γύρη μπορεί να μεταφερθεί από το ένα λουλούδι προς το στίγμα του ίδιου ή άλλου λουλουδιού, επιτρέποντας την σταυρωτή επικονίαση. Στις καλλιέργειες που επικονιάζονται μόνες τους, όπως είναι τα μύρτιλλα και οι ντομάτες, οι επισκέψεις των βομβίνων είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, για τον λόγο ότι τα άνθη δονούνται από τις μέλισσες (“επικονίαση δόνησης”), με αποτέλεσμα την ιδανική επικονίαση.

Επικονιαση σε προστατευμενες καλλιεργειες

Η επικονίαση είναι πολύ σημαντική στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, καθώς οι περισσότεροι εμπορεύσιμοι καρποί δεν θα αναπτυχθούν καλά, εάν τα άνθη τους δεν επικονιαστούν κατάλληλα. Σε εμπορικά θερμοκήπια, όπου καλλιεργούνται λαχανικά και φρούτα, η επικονίαση έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ντομάτες, τα μαλακά φρούτα, τα κολοκυθάκια, τα πεπόνια και τις πιπεριές. Συνήθως μέσα στα θερμοκήπια, ο αέρας και οι φυσικοί επικονιαστές απουσιάζουν τελείως, επομένως είναι απολύτως απαραίτητη η χρήση εντόμων ή η τεχνητή επικονίαση.

Αποτελεσματικη επικονιαση

Η αποτελεσματική επικονίαση οδηγεί σε βελτιωμένες σοδειές καρπών καλύτερης ποιότητας, για τους εξής λόγους:

  • Βελτιωμένες ποσότητες καρπών: όσο πιο αποτελεσματική είναι η επικονίαση, τόσο περισσότερους καρπούς θα δώσει συνήθως η σοδειά.
  • Μεγαλύτεροι καρποί: οι περισσότεροι σπόροι ενισχύουν την ιδανική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η σοδειά να δώσει μεγαλύτερους καρπούς.
  • Μεγαλύτερος χρόνος αποθήκευσης: οι σπόροι βοηθούν επίσης στην απορρόφηση ασβεστίου από τον καρπό, πράγμα που καθιστά τον καρπό (τον φλοιό) πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και στη μεταχείριση κατά την αποθήκευση, μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες μετά τη συγκομιδή.
  • Καλύτερο σχήμα καρπού: η καλή επικονίαση των καρπών οδηγεί σε μέγιστη ποσότητα καρπών με ιδανικό σχήμα.
  • Σύντομη περίοδος συγκομιδής: η καλή επικονίαση οδηγεί σε μία πιο ομοιόμορφη και συχνά γρηγορότερη ωρίμανση των καρπών, με αποτέλεσμα να είναι πιο σύντομες οι περίοδοι συγκομιδής, να εξοικονομούνται χρήματα και να κατευθυνόμαστε νωρίτερα στην αγορά.
  • Μείωση υπολειμμάτων: η πιο ομοιόμορφη ωρίμανση των υψηλής ποιότητας καρπών οδηγεί συχνά στην μείωση των μυκητοκτόνων, π.χ. ενάντια στην σήψη των καρπών.
Βρείτε τον διανομέα σας