Συνηθεις ερωτησεις

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μελιτοφόρων μελισσών και των βομβίνων; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βομβίνους μαζί με μελιτοφόρες μέλισσες; Για πόσο χρόνο θα φροντίζουν οι κυψέλες για την επικονίαση; Στην παρακάτω λίστα, η Koppert έχει συγκεντρώσει διαφόρων ειδών ερωτήσεις.

Σχετικα με τους βομβινους μας

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μελισσών και βομβίνων;

Λόγω των ισχυρών χαρακτηριστικών επικονίασης που διαθέτουν, οι βομβίνοι και οι μέλισσες μπορούν εύκολα να αλληλοσυμπληρωθούν. Η κύρια διαφορά με τις μέλισσες είναι πως οι βομβίνοι μπορούν να πετάξουν και σε χειρότερες καιρικές συνθήκες.
Για παράδειγμα: νωρίτερα το πρωί, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, σε ψιλόβροχο και σε ανέμους.
Επίσης, οι βομβίνοι μπορούν να πετάξουν καλύτερα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (για παράδειγμα, σε συννεφιά) και να πετάξουν στην καλλιέργεια με σταυροειδή τρόπο.

Οι βομβίνοι παράγουν μέλι;

Όχι. Παρόλο που οι βομβίνοι αποθηκεύουν το νέκταρ όπως οι μέλισσες, δεν χρειάζεται να φυλάξουν αρκετό νέκταρ για τον χειμώνα (εφόσον οι βασίλισσές τους πέφτουν σε χειμερία νάρκη). Επιπλέον, οι βομβίνοι δεν χρησιμοποιούν κάποια οργανωμένη δομή για την κατασκευή της φωλιάς τους, όπως οι μέλισσες, επομένως ο διαχωρισμός των δοχείων μελιού από τις νύμφες, τα αυγά και την γύρη θα ήταν πολύ δύσκολος.

Οι βομβίνοι υποφέρουν εξίσου από Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας;

Όχι, η αποκαλούμενη Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας (Colony Collapse Disorder - CCD) έχει δοθεί σαν έννοια για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις αρκετών αποικιών μελισσών.
Παρόλο που οι ακριβείς αιτίες είναι ασαφείς, φαίνεται πως ο λόγος μπορεί να είναι ένας συνδυασμός από παράσιτα και φυτοφάρμακα.
Καθώς ολόκληρη η αποικία των μελισσών επιβιώνει τον χειμώνα, οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε εξωγενείς παράγοντες. Στην περίπτωση όμως των βομβίνων, μόνο η βασίλισσα πέφτει σε χειμερία νάρκη και επιβιώνει τον χειμώνα. Συνεπώς, οι βομβίνοι δεν επηρεάζονται από το CCD.

Οι βομβίνοι τσιμπάνε; Εάν ναι, πεθαίνουν κατόπιν;

Παρόλο που οι βομβίνοι όντως τσιμπάνε, το κάνουν μόνο για αυτοάμυνα και σχεδόν αποκλειστικά όταν βρισκόμαστε κοντά στην κυψέλη τους ή όταν εμποδίζουμε τις κινήσεις τους (π.χ. όταν τους πατήσουμε ή προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε στην παλάμη μας). Σε αντίθεση με τα τσιμπήματα από μέλισσες, οι βομβίνοι δεν αφήνουν τον δηλητηριώδη σάκο τους μέσα στο θύμα τους και συνεχίζουν να ζούνε μετά το τσίμπημα. Οι βομβίνοι θεωρούνται γενικά λιγότερο επιθετικοί από τις μέλισσες και τις σφήκες.

Οι βομβίνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με τις μέλισσες;

Οι βομβίνοι και οι μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά, αλλά με προσοχή. Οι κυψέλες της Koppert περιέχουν δοχεία με διάλυμα ζαχαρόνερου, το οποίο ελκύει τις μέλισσες, ειδικά όταν δεν υπάρχουν τριγύρω άνθη για να τις προσελκύσουν. Εάν οι μέλισσες αρχίσουν να εισβάλλουν στις κυψέλες, τότε μπορεί να διακινδυνεύσουν την υγεία και την μακροβιότητα των κυψελών. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα μέλισσες και βομβίνους, η Koppert προτείνει να διατηρείτε κάποια απόσταση μεταξύ τους, το λιγότερο 100 /110 γιάρδες - 90/100 μέτρα. Συνιστάται επίσης να εισάγετε τις μέλισσες στην καλλιέργεια λίγο μετά το ξεκίνημα της ανθοφορίας, εφόσον έχει ανθήσει τουλάχιστον το 5% των λουλουδιών.

Οι βομβίνοι επηρεάζονται από εφαρμογές χημικών;

Οι βομβίνοι είναι το ίδιο ευαίσθητοι στα χημικά με τις μέλισσες. Για να υπολογίσετε τις κατάλληλες ενέργειες όταν χρειάζεται να ψεκάσετε φυτοφάρμακα, επισκεφθείτε την σελίδα με τις παρενέργειες ή επικοινωνήστε με έναν αντιπρόσωπο της Koppert.

Τα άγρια ζώα ελκύονται από τις κυψέλες;

Το ζαχαρόνερο και η γύρη στις κυψέλες μπορεί να προσελκύσουν άλλα έντομα ή ζώα. Τα περισσότερα έντομα που ελκύονται από τις κυψέλες αποτελούν γενικά κάποια ενόχληση, αλλά δεν επηρεάζουν την βιωσιμότητα των μελισσών. Ζώα, όπως οι αρκούδες, αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε περίπτωση που εμφανιστούν άλλα ζώα, συνιστάται η τοποθέτηση αγροτικού ηλεκτροφόρου φράχτη γύρω από τις μονάδες Tripol/Quad.

Σχετικα με τα προϊοντα μας

Οι κυψέλες μπορούν να διαχωριστούν από το κουτί Tripol/Quad;

Το κουτί είναι αναπόσπαστο μέρος της μονάδας επικονίασης και δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Προστατεύει την κυψέλη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι μονωτικές του ιδιότητες αποτρέπουν τους βομβίνους από το να σπαταλούν ενέργεια για την ρύθμιση της θερμοκρασίας της κυψέλης σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Πότε πρέπει να κάνω την παραγγελία;

Η παραγωγή των βομβίνων (από την βασίλισσα έως την δημιουργία της αποικίας) χρειάζεται αρκετούς μήνες. Για μεγάλες παραγγελίες, συνιστάται να επικοινωνήσετε 12 με 14 εβδομάδες νωρίτερα με την εταιρεία Koppert ή με έναν από τους αντιπροσώπους μας, για να εγγυηθούμε για την έγκαιρη παράδοση.

Γενικά, οι μικρότερες παραγγελίες αποστέλλονται σε διάστημα λίγων ημερών.

Πόσες κυψέλες χρειάζομαι;

Ο συνιστώμενος αριθμός μονάδων NatupolTripol ή Quad ανά στρέμμα εξαρτάται από την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την αφθονία σε άλλους φυσικούς επικονιαστές ή επικονιαστές που έχετε προμηθευτεί, όπως οι μέλισσες. Σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον σύμβουλο σοδειάς σας ή τον αντιπρόσωπό σας ή να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για ακριβείς οδηγίες τοποθέτησης.

Πώς συσκευάζονται οι κυψέλες;

Οι κυψέλες βομβίνων πωλούνται στο μοντέλο μονής κυψέλης Natupol εσωτερικού χώρου, και στο αδιάβροχο μοντέλο τριπλής κυψέλης Tripol εξωτερικού χώρου, με μόνωση. Στη Βόρεια Αμερική πωλείται μία τετραπλή κυψέλη, η Quad, η οποία είναι διαθέσιμη για υπαίθριες καλλιέργειες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα προϊόντα επικονίασης σε συνδυασμό με συστήματα IPM;

Ναι. Όλα τα προϊόντα IPM της Koppert είναι απολύτως συμβατά με τους βομβίνους.

Σχετικα με την τοποθετηση των κυψελων

Πότε πρέπει να τοποθετούνται οι κυψέλες στη σοδειά;

Η Natupol και η Minipol πρέπει να εισάγονται στην καλλιέργεια όταν εμφανίζονται τα πρώτα άνθη. Προτείνουμε να εισάγετε την Tripol, την Quad ή την Natupol Booster, 4 με 7 ημέρες πριν την ανθοφορία.

Πόσο καιρό διαρκεί η επικονίαση των κυψελών;

Οι κυψέλες θα διαρκέσουν για μία εποχιακή περίοδο, περίπου 6-8 εβδομάδες. Θα λήξουν φυσικά στο τέλος της περιόδου.

Πού πρέπει να τοποθετούνται οι κυψέλες;

Η εταιρεία Koppert συνιστά να εισάγετε τις μονάδες Tripol/Quad (οι οποίες περιέχουν 3/4 κυψέλες βομβίνων) ανέπαφες και ομοιόμορφα κατανεμημένες στο χωράφι, σε σχήμα σκακιέρας. Το ίδιο ισχύει και για την Natupol Booster. Εάν δεν γίνεται να τοποθετήσετε τις μονάδες Tripol/Quad στο χωράφι, τότε θα πρέπει να τοποθετηθούν ομοιόμορφα και περιμετρικά της σοδειάς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση, διαβάστε τις οδηγίες προϊόντος για την Natupol, την Tripol ή την Quad.

Οι κυψέλες μπορούν να μετακινηθούν;

  • Οι Natupol και Tripol/Quad μπορούν να μετακινηθούν μέσα στην επιθυμητή καλλιέργεια ή από την μία καλλιέργεια σε μία άλλη, έχοντας διαδοχικές περιόδους ανθοφορίας.
  • Περίπου 4 ώρες πριν τη δύση του ηλίου, σύρετε το συρόμενο πορτάκι στην θέση από την οποία οι βομβίνοι θα μπορούν μόνο να εισέλθουν στην κυψέλη (θα είναι ορατό μόνο το ένα άνοιγμα).
  • Ύστερα από 2 ώρες το πολύ, όλοι οι βομβίνοι θα βρίσκονται στο εσωτερικό της κυψέλης και η συρόμενη θύρα μπορεί να κλείσει τελείως. Κατόπιν, μπορείτε να μετακινήσετε τις κυψέλες.
  • Μετά την επανατοποθέτηση των κυψελών, περιμένετε για μισή ώρα πριν σύρετε το πορτάκι στην θέση ανοίγματος. Δίνετε έτσι την ευκαιρία στους βομβίνους να ηρεμήσουν ξανά.
  • Η Natupol Booster δεν διαθέτει συρόμενη θύρα. Συνεπώς, πριν μετακινήσετε τις κυψέλες, είναι προτιμότερο να τις κλείσετε μετά τη δύση του ηλίου.

Πώς κλείνω τις κυψέλες πριν την εφαρμογή χημικών;

Κάθε πόρτα στην κυψέλη διαθέτει είσοδο και έξοδο. Ένα μαύρο ταμπελάκι στο σύστημα της πόρτας επιτρέπει μόνο την είσοδο στην κυψέλη. Όταν θέλετε να συγκεντρώσετε τις εργάτριες μέσα στην κυψέλη, σύρετε απαλά την πόρτα στην θέση Beehome που είναι μόνο για είσοδο. Συνιστάται να γίνεται πριν την ανατολή του ηλίου, όταν οι μέλισσες είναι λιγότερο δραστήριες. Αφήστε τις πόρτες της κυψέλης σε αυτή την θέση για τουλάχιστον δύο ώρες μετά την ανατολή του ηλίου, ώστε να διασφαλίσετε πως όλες οι μέλισσες έχουν επιστρέψει στις κυψέλες τους. Κλείστε τις κυψέλες τελείως πριν την εφαρμογή χημικών στην καλλιέργεια. Οι μέλισσες θα πρέπει να παραμένουν στις κυψέλες μέχρι την προτεινόμενη περίοδο επανεισόδου. Η Natupol Booster δεν διαθέτει συρόμενη θύρα. Συνεπώς, πριν μετακινήσετε τις κυψέλες, είναι προτιμότερο να τις κλείσετε μετά τη δύση του ηλίου.

Τι είναι η υπερβολική επικονίαση; Θα πρέπει να ανησυχώ;

Η υπερβολική επικονίαση συμβαίνει σε θερμοκήπια με φράουλες όταν οι βομβίνοι πεινάνε υπερβολικά. Δονούν τόσο δυνατά τους στημόνες ή τα άνθη, ώστε προκαλούν ζημιά στον καρπό, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε παραμορφωμένα φρούτα, συχνά με σκούρα σημάδια στον φλοιό τους. Εξαιτίας της διερευνητικής φύσης των βομβίνων, αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα για την επικονίαση σε εξωτερικό χώρο. Σε εσωτερικό χώρο, έχει παρατηρηθεί μόνο σε καλλιέργειες με φράουλες και μόνο όταν η ποσότητα των βομβίνων ήταν πολύ μεγάλη. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον σύμβουλό σας για τον κατάλληλο αριθμό βομβίνων που χρειάζεται να τοποθετηθούν.

Βρείτε τον διανομέα σας