Επικονιαση καλλιεργειων τεχνητου φωτος σε σκοτεινες καιρικες συνθηκες

Οι σκοτεινές καιρικές συνθήκες τους χειμερινούς μήνες δημιουργούν προβλήματα προσανατολισμού στους βομβίνους. Το φάσμα του τεχνητού φωτός είναι ελάχιστα ορατό στους βομβίνους, καθώς αποτελείται κυρίως από κόκκινο φως. Με ελάχιστο ηλιακό φως, οι βομβίνοι θα μπορούν γενικά να εντοπίσουν τα άνθη, αλλά εάν δεν υπάρχει καθόλου φως ή εάν οι ακτίνες του ηλίου φιλτράρονται πλήρως, θα τους είναι αδύνατο να πλοηγηθούν αρκετά καλά για να βρουν τον δρόμο της επιστροφής στην κυψέλη.

Αυτή την περίοδο του χρόνου, τα επίπεδα φωτός τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας δεν είναι πάντα επαρκή για τους βομβίνους για να μπορέσουν να βρουν ικανοποιητικά τον δρόμο τους. Τον χειμώνα, ο ήλιος είναι στο χαμηλότερο σημείο του στον ουρανό. Επιπρόσθετα, το υπόλοιπο φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας UV – η οποία βοηθάει τους βομβίνους να πλοηγηθούν – φιλτράρεται συχνά από σύννεφα, ενεργειακά πάνελ και αδιαφανές γυαλί ή απορροφάται από το χιόνι.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες οδηγίες, επιπρόσθετα με τις συμβουλές μας για βασική τοποθέτηση:

Διευρύνοντας τον κύκλο του φωτός
Συμβουλή: Αποφύγετε τις νύχτες που έχουν σύντομη διάρκεια (δηλαδή λιγότερο από έξι ώρες).

Επίδραση του κύκλου του φωτός στο άνοιγμα και κλείσιμο των πετάλων των ανθών
Συμβουλή: Για να επικονιάσουν όλα τα άνθη σε ένα θερμοκήπιο, οι βομβίνοι συνήθως χρειάζονται 1,5 ώρα αποτελεσματικού ηλιακού φωτός το λιγότερο. Η πρότασή μας είναι να μην ξεκινήσετε τον κύκλο του φωτός πριν τη 1.00 π.μ. (δηλαδή κατά τη διάρκεια της νύχτας), καθώς μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των πετάλων των λουλουδιών πριν τις 12.00 το μεσημέρι, και έτσι οι βομβίνοι δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να επικονιάσουν όλα τα άνθη.

Συνέπεια των πάνελ εξοικονόμησης ενέργειας / μόνωσης
Συμβουλή: Σιγουρευτείτε πως τα πάνελ είναι ανοιχτά την ώρα που οι βομβίνοι φεύγουν από την κυψέλη (δηλαδή όταν τα συστήματα Wireless Beehome είναι ανοιχτά). Τα πάνελ πρέπει να παραμένουν ανοιχτά καθ’ όλη την ώρα που πετούν οι βομβίνοι, καθώς αρκετοί μπορεί να παγιδευτούν πάνω από τα πάνελ και να μην καταφέρουν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εφόσον οι πλευρικοί τοίχοι του θερμοκηπίου καλύπτονται συχνά με πάνελ μόνωσης, είναι καλύτερα να αφήνετε τους βομβίνους να βγαίνουν από την κυψέλη μόνο όταν το φως του ήλιου έχει ανέβει πάνω από το ύψος των πλευρικών τοίχων. Οι πολυκαρβονικοί πλαϊνοί τοίχοι αντανακλούν μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας UV προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας έτσι ένα εφέ «ντισκομπάλας», το οποίο διαταράσσει την ικανότητα προσανατολισμού των βομβίνων.

Έλλειψη εξαερισμού
Συμβουλή: Μειώστε τον εξαερισμό μόνο όταν είναι απαραίτητο, ελέγχοντας τακτικά την παραγωγή αιθυλενίου.

Συνέπειες του τεχνητού φωτός στο κλίμα του θερμοκηπίου
Συμβουλή: Παρακολουθείτε τακτικά το κλίμα (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) και αυξήστε τον εξαερισμό όταν είναι απαραίτητο. Εάν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 80%, η γύρη δεν θα απελευθερώνεται τόσο εύκολα.

Χιόνι / υπερβολικό κρύο
Συμβουλή: Παρακολουθείτε τακτικά την επικονίαση και εάν η φυσική επικονίαση είναι ανεπαρκής, ελευθερώστε περισσότερους βομβίνους ή επικονιάστε χειρωνακτικά. Απομακρύνετε, όσο χρειάζεται, το χιόνι από το θερμοκήπιο.

Προβλήματα ιών
Συμβουλή: Παρακολουθείτε τακτικά την επικονίαση και εάν η φυσική επικονίαση είναι ανεπαρκής, ελευθερώστε περισσότερους βομβίνους ή επικονιάστε χειρωνακτικά.

Έλλειψη γύρης
Συμβουλή: Σιγουρευτείτε πως οι βομβίνοι έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να πετάξουν ενώ είναι ανοιχτά τα πέταλα των ανθών (τουλάχιστον 1,5 ώρα ανά ημέρα), έτσι ώστε να συλλέξουν αρκετή γύρη. Σιγουρευτείτε επίσης πως τα άνθη είναι αρκετά ελκυστικά για τους βομβίνους (τα άνθη καθίστανται λιγότερο ελκυστικά λόγω ισχυρών ιών, παρασιτοκτόνων, εάν βρίσκονται σε υψηλή διαδικασία φθοράς κ.λπ.).

Για την κατάλληλη προσέγγιση, επικοινωνήστε με έναν ειδικό της Koppert ή με έναν αναγνωρισμένο αντιπρόσωπο των προϊόντων της Koppert.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις, κατά τις οποίες αποικίες βομβίνων έχασαν σε μόλις δύο ώρες όλους τους βομβίνους που συλλέγουν τροφή, επειδή οι καλλιεργητές δεν ακολούθησαν τις σχετικές συμβουλές για την χρήση της αποικίας. Εάν δεν σας είναι εφικτό να ακολουθήσετε τις συμβουλές, είναι προτιμότερο να μην αφήσετε τους βομβίνους να πετάξουν την συγκεκριμένη ημέρα και να περιμένετε μέχρι την επόμενη για να ανοίξετε την κυψέλη. Μην αφήνετε ποτέ την κυψέλη ανοιχτή για πάνω από μία ημέρα.

περισσότερες Τελευταία νέα;

Βρείτε τον διανομέα σας